Blogi – Mavenfirst

Markkinoinnin tavoitteiden asettaminen SMART-kaavan avulla

Kirjoittanut Erika Tauriainen | May 28, 2021 8:31:27 AM

Liiketoimintaa ja myyntiä tukevan markkinoinnin perusta ovat kunnolliset markkinoinnin tavoitteet. Konkreettiset tavoitteet auttavat keskittymään siihen, mitä haluat markkinoinnilla saavuttaa. Kun tavoite on tarpeeksi konkreettinen, organisaatiossa on yhtenäinen kuva siitä, mitä markkinoinnilla tavoitellaan ja onnistumisen arviointi on helpompaa. 

Markkinoinnin tavoitteiden määrittelyssä voidaan käyttää apuna esimerkiksi siihen tarkoitettuja kaavoja. Yksi toimivista malleista on SMART-kaava. Mitä SMART tarkoittaa ja miten hyödynnät sitä tavoitteiden asettamisessa?

Lataa maksuton opas markkinoinnin mittareiden valintaan

 

Mikä SMART?

SMART-tavoite on tarkka, mitattavissa, saavutettavissa, osuva ja aikaan sidottu. SMART on lyhenne, jonka avulla voit määritellä kriteerejä ohjaamaan tavoitteitasi:

S = Specific

SMARTin S tarkoittaa sitä, että hyvä markkinointitavoite on riittävän tarkasti määritelty ja yksityiskohtainen. Tavoitteesta tulee käydä ilmi muun muassa, miksi se on tärkeä, kuka siitä on vastuussa ja mitä tavoitteen saavuttaminen tarkoittaa. Jos tavoite on liian laajasti määritelty ja ylimalkainen, on vaikeaa määritellä, milloin se on saavutettu.

M = Measurable

M tarkoittaa sitä, että tavoitteen on oltava mitattavissa jollain selkeällä mittarilla. Tavoitteesta tulee käydä ilmi, kuinka monta tai miten paljon vaaditaan, jotta tavoite on saavutettu. Esimerkiksi konversioprosentin kasvattaminen on huono tavoite. Parempi tavoite sen sijaan on se, että kaikkien laskeutumissivujen konversioiden keskiarvon on oltava vähintään 20 %.

A = Attainable

Attainable tarkoittaa, että markkinointitavoite on saavutettavissa. Tavoitteet on toki hyvä asettaa korkealle, mutta niiden on kuitenkin oltava mahdollisia. Asetettuihin tavoitteisiin on vaikeaa suhtautua vakavasti, jos niiden tietää olevan epärealistisia ja täysin saavuttamattomissa. 

R = Relevant

Kaikista tärkeintä on, että tavoite on yrityksen liiketoimintatavoitteiden kannalta relevantti. Auttaako markkinointitavoitteen saavuttaminen yrityksen liiketoimintaa? Miten? Tukeeko tavoitteeseen pääseminen myyntiä? Jos tavoitteen saavuttamisesta saatava hyötyä voidaan kuvailla ihan kivaksi välttämättömän sijaan, tavoite on huono. Aseta vain tavoitteita, joiden saavuttaminen on oikeasti tärkeää.

T = Time-bound

Tavoitteen toteutumiselle on pystyttävä määrittämään aikataulu. Jos tavoite on pelkästään, että lasketumissivujen konversioprosentin on oltava yli 20 %, voidaan tavoitteen toteutumista venyttää loputtomiin. Jos tavoitetta täydennetään sillä, että tulos tulee saavuttaa Q2:n loppuun mennessä, tavoite on paljon parempi.

 

OPAS: Näin osoitat markkinoinnin vaikutuksen liiketoimintaan

Lataa opas auttaa sinua rakentamaan markkinoinnista yhden yrityksen ydintoiminnoista ja johtamaan markkinointia niin, että saavutatte aidosti liiketoimintaa ja myyntiä tukevia tuloksia. Oppaan avulla varmistat, että markkinoinnin tavoitteet pohjautuvat liiketoiminnan tukemiseen ja osaat mitata ja raportoida markkinoinnin tuloksia liiketoiminnan kannalta oleellisilla mittareilla.

Opas kertoo, miten:

  • asetat markkinoinnille liiketoiminnalliset tavoitteet,
  • mittaat markkinoinnin liiketoimintavaikutusta,
  • raportoit markkinoinnin tuloksia johtoryhmää kiinnostavalla tavalla,
  • osoitat markkinoinnin arvon organisaatiossanne,
  • rakennat selkeän viitekehyksen markkinoinnin liiketoimintavaikutuksen ja tulosten seurantaan.

Lataa maksuton opas markkinoinnin mittareiden valintaan



Haluatko keskustella markkinoinnin mittaamisesta ja teille sopivien mittarien valinnasta tarkemmin? 

Ota yhteyttä ja jutellaan aiheesta lisää!