Blogi – Mavenfirst

Mitä on ABM eli account based marketing?

Kirjoittanut Joonas Hakkarainen | May 28, 2021 8:29:11 AM

Account based -markkinointi (ABM) on strategia, jossa markkinoinnin ja myynnin yhteistyössä tunnistettuja ja strategisesti arvokkaimpia asiakkaita lähestytään tarkasti kohdennettujen henkilökohtaisten viestien ja markkinointitoimenpiteiden kautta. Tavoitteena voi olla esimerkiksi kasvattaa määriteltyjen organisaatioiden päättäjien tietämystä yrityksen tarjoamista ratkaisuista ja näin edistää ostopäätöksen syntymistä.

Mitä on account based -markkinointi eli ABM?

Account based -markkinointi on strateginen B2B-markkinoinnin lähestymiskulma tarkasti valikoituun kohderyhmään. ABM on kattavaan tiedonhakuun pohjautuvaa, räätälöityä ja personoitua markkinointia strategisesti tärkeiden asiakkaiden kasvattamiseksi tai voittamiseksi.

ABM eroaa inbound-markkinoinnista karkeasti siten, että valitset itse, kenelle markkinoinnin ja myynnin resurssit kohdistetaan. Inbound perustuu siihen, että kohderyhmän oletetaan hakevan tietoa esimerkiksi hakukoneista ja päätyvän sitten yrityksenne pariin. ABM:n toimintalogiikka puolestaan on hieman erilainen: ABM:ssä määrittelet kenet haluat asiakkaaksenne ja suunnittelet viestin ja toimenpiteet sen mukaan.

Account based -markkinointia hyödynnetään

  • uusien asiakkaiden voittamiseksi,
  • nykyisten asiakkaiden kasvattamiseksi
  • tai nykyisten asiakkaiden puolustamiseksi.

ABM:n toteutustasoja on kolme, joista sopiva valitaan tuotto-odotuksen ja voiton todennäköisyyden mukaan:

  • Strateginen 1:1 ABM tarkoittaa kohdistettua markkinointia vain jopa yhdelle organisaatiolle. Esimerkiksi yhdessä nykyasiakkaassa voidaan nähdä niin suuri kasvupotentiaali, että kannattaa tehdä oma suunnitelmansa asiakkuuden laajentamiseksi.
  • Segmentoitu 1:Few ABM tarkoittaa toteutusta, jossa toimenpiteet suunnitellaan ja kohdennetaan esimerkiksi samankaltaiseen haasteen, toimialan tai muun yhteisen piirteen mukaan. Jos esimerkiksi tavoitellaan kasvua logistiikan toimialalta, voi olla järkevää räätälöidä ABM-suunnitelma kyseiselle toimialalle.
  • Skaalautuva 1:Many ABM taas on kyseessä silloin, kun tehdään 50-500 organisaatioon kohdistuvaa, yleensä teknologiaa hyödyntävää ABM:ää. Kohderyhmä ja kohderyhmän haasteet täytyy tällöinkin tuntea, jotta voidaan puhua ABM:stä.

 

Miten yritykseni hyötyy account based -markkinoinnista?

ABM:än liittyy monia etuja. Mutta mitä ABM konkreettisesti tuo? Ohessa on tiivistettynä account based -markkinoinnin hyödyt toimialasta riippumatta:

1. Korkeampaa ROI:ta markkinoinnilta

ITSMA:n tutkimus (2020) on yksi niistä tutkimuksista, joka puoltaa paremman ROI:n puolesta. Sen mukaan jopa 76 % yrityksistä toteaa, että ABM tuo korkeamman tuoton verrattuna muihin markkinoinnin keinoihin. Syy on yksinkertainen: kun kohdistat resurssit oikein valikoituun asiakasjoukkoon, näet vaivaa suunnitteluun ja ABM-strategian laatimiseen sekä asetat selkeät tavoitteet myynnille ja markkinoinnille, on tuloskin tehokkaampi.

2. Haastavan kohderyhmän tavoittaminen helpottuu

ABM-suunnittelu lähtee käytännön tasolla liikkeelle asiakasvalinnasta. ABM:ssä määrität itse, kenet haluat voittaa asiakkaaksenne tai ketä nykyistä asiakkuutta haluat laajentaa. Tyypillisesti ABM:ää lähdetään toteuttamaan, kun nykyisessä asiakkuudessa positiota halutaan muuttaa toteuttaja-toimittajasta asiantuntijaksi ja strategiseksi kumppaniksi tai kun strategisesti tärkeiden uusasiakkaiden halutaan tuntevan tuntevan yritys paremmin. Kun asiakasvalinta on tehty datan ja asiakkaan potentiaalin perusteella, antaa se varmemman pohjan markkinoinnin investoinnille.

3. Myynnin ja markkinoinnin yhteistyö paranee

ABM-strategian laatiminen aloitetaan liiketoiminnan tavoitteiden jalkauttamisesta ABM:n tavoitteiksi, jolloin myynnin ja markkinoinnin yhteistyö luonnollisesti tiivistyy. Sekä myyntiä että markkinointia sitova ABM-suunnitelma lisää avoimuutta ja kommunikointia tiimien välille ja luo yhteisen suunnan molemmille osapuolille.

4. Myyntisykli nopeutuu ja keskikaupan koko kasvaa

ABM tehostaa markkinointia ja lisää myynnin ja markkinoinnin yhteistyötä, jolloin myyntisykli tehostuu ja keskikaupan koko sekä brändin tunnettuus kasvaa. Sen sijaan, että testaat monia erilaisia toimenpiteitä, joilla kerätä oikeita liidejä, ABM varmistaa, että kohderyhmäsi ovat ihanteellisia yrityksellesi, jotta voit sujuvasti alkaa rakentaa yhteyttä.

5. Asiakaskokemus paranee

ABM perustuu kattavaan tiedonhakuun kohdeasiakkaiden haasteista ja tavoitteista, jolloin markkinoinnin ja myynnin toimenpiteetkin on helpompi räätälöidä juuri heille. Personoitu ja laadukas viesti parantaa asiakaskokemusta, kun sisältösi on oikeasti kohderyhmää puhuttelevaa.