Blog – Mavenfirst

Kehitä markkinoinnin mittaamisen käytänteitä tiimi- ja organisaatiokulttuuri huomioiden

Kirjoittanut Erika Tauriainen | Sep 21, 2023 11:29:13 AM

Tavoitteiden asettaminen ja mittaaminen on markkinoinnin kehityskohteiden lempilapsi. Teoriatasolla aihe voi olla hyvin hallussa mutta todellisuus heittää aina omat mausteensa kokonaisuuteen: kaikille sopivaa täydellistä ratkaisua ei ole olemassa. Miten huomioit tiimi- ja organisaatiokulttuurin kun mietit toimintamalleja markkinoinnin tavoiteasetantaan ja mittaamiseen?


Tee tavoitteista ja mittareista motivaattori

Mitattavien tavoitteiden asettaminen ja niiden toteutumisen seuranta voi tuntua tiimistä pelottavalta, jos siihen ei ole totuttu. Tavoitteiden tarkoitus ei ole alleviivata epäonnistumisia vaan ohjata tekemistä ja tunnistaa kehittämisen paikkoja sekä onnistumisia.

Kuten kaikessa, myös tavoiteasetannan ja mittaamisen parhaiden käytänteiden jalkauttamisessa on tärkeää kirkastaa, mitä hyötyä muutoksesta on.

Näin tavoitteet ja mittaaminen auttavat tiimiä onnistumaan:

1. Priorisointi on helpompaa, kun tavoitteet ovat kirkkaana mielessä. Sen avulla vähennät markkinoinnille tyypillistä ad hocia.

2. Kampanjan suunnittelu helpottuu, kun on selvää, mitä kampanjan lopputuloksena halutaan.

3. Kampanjan etenemisen seuraaminen on palkitsevaa – näet tulokset reaaliajassa ja voit muuttaa tekemistä kesken kampanjan. Hyvästi jälkijättöinen raportointi!

4. Onnistumiset ovat näkyviä kaikille. Markkinoinnin arvon viestiminen paranee, joka lisää työn mielekkyyttä ja kokemusta sen arvostuksesta.

5. Tavoitteista jääminen tuo aina myös oppeja. Mitä teemme seuraavalla kerralla toisin?

 

Paras lääke muutosvastarintaan on konkreettinen esimerkki

Useimmiten tavoitteet ja tarkempi mittaaminen koetaan positiivisena muutoksena. Toisinaan markkinoinnin onnistumisen seuranta voi kuitenkin nostaa pintaan ongelmakohtia niin tekemisessä kuin tiimin sisällä. Hiljainen tieto haudatuista ongelmista tai pelko sellaisten olemassaolosta voi näkyä muutosvastarintana.

Toinen tyypillinen haaste on läpivientikyky. Se tulee yleensä vastaan, jos haukkaat liian suuren palan kerralla ja pyrit muuttamaan ison tiimin toiminnassa kerralla kaiken. Muutos vaatii aina oman aikansa. Arjen kiireet työllistävät tiimiä jo valmiiksi, jolloin uudet toimintamallit lisäävät tiimin kuormitusta. Varaa muutokselle riittävästi aikaa, jotta toimintamallit ehditään omaksua.

Vie muutos arkeen hallitusti kampanja, tiimi tai jopa henkilö kerrallaan. 

  • Valitse yksi ohjelma, jossa tavoiteasetantaan ja mittaamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Rakenna kampanja alusta lähtien parhaiden käytänteiden mukaan.

  • Ohjaa kampanjaa itse tai valitse sen vetovastuuseen tiimin sisältä muutoksen puolestapuhuja. 

  • Onnistuminen ruokkii innostumista. Käykää hyvät tulokset läpi koko tiimissä. Tarjoa innostuneille mahdollisuus ja työkalut päästä kokeiluun mukaan seuraavaksi.

  • Kun tavoiteasetannasta ja onnistumisen seurannasta tulee tiimissä sääntö eikä poikkeus, rakenna ja dokumentoi sitä tukevat toimintamallit. Näin varmistat, että kaikki toimivat samalla sapluunalla. 

Muutoksen vaikutus muuhun organisaatioon

Uusien toimintatapojen käytäntöön vienti vaatii muutosta koko organisaatiolta. Jos markkinoinnilta ei olla totuttu odottamaan mitään, tulosten seuraaminen voi tuoda yllättäviäkin tilanteita. 

  • Aina mittarit eivät nosta pintaan vain onnistumisia. Arvioi jo etukäteen, miten ja kenelle organisaatiossasi viestit markkinoinnin kehityskohteista. 

  • Mieti, kenelle tuloksia raportoidaan ja millä tasolla. Tyypillisesti mitä kauemmas markkinointitiimistä mennään, sitä enemmän tulisi painottaa tulosten analyysia lukujen raportoinnin sijaan. Esimerkiksi OOR-malli™ tarjoaa hyvän viitekehyksen eri sidosryhmille viestimiseen: markkinoinnin tulosten raportointi – 3 askelta onnistumiseen.

  • Markkinoinnin tuoman hyödyn hoksauttaminen sidosryhmille voi tuoda mukanaan ad hoc -pyyntöjä: “markkinointi voisi auttaa tässäkin!” Nämä ovat hetkiä, jolloin voit avata keskustelun tavoiteasetannan parhaista käytänteistä myös myynnin tai muiden sidosryhmien kanssa.


Autamme markkinoinnin mittaamisen kehittämisessä ja toimintamallien kirkastamisessa —

Tavoitteiden ja mittaamisen haasteet ovat tyypillisiä markkinoinnin arjen haasteita, joiden vaikutus näkyy niin markkinoinnin suunnittelussa kuin sen arvostuksessa organisaatiossa. Koko tiimin sitouttaminen markkinoinnin mittaamiseen antaa merkittävästi vahvemman pohjan liiketoiminnallisesti vaikuttavan markkinoinnin tekemiseen.

Autamme mielellämme ratkaisemaan mittaamisen haasteita tai kirkastamaan toimintamalleja tiimissänne. Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme. 

Nämä materiaalit auttavat sinua syventämään osaamistasi aiheesta: