Blogi – Mavenfirst

Neljä vinkkiä tehokkaampaan inbound-markkinointiin

Kirjoittanut Ida Supi | May 28, 2021 8:31:40 AM

Turhauttaako sinua, etteivät panostuksesi näy inboundin tuloksissa? Tuntuuko sinusta, että inbound-tekeminen ei tuota enää hyötyjä liiketoiminnalle?

Inbound toimii kokemuksemme mukaan edelleen erinomaisesti B2B-markkinoinnissa. Parhaimmillaan inbound toimii markkinassa, joissa asiakas on tunnistanut jonkin pullonkaulan tai haasteen, ja etsii siihen ratkaisua.

Näillä vinkeillä varmistat, että inbound tuottaa teille jatkossakin merkittäviä tuloksia.

1. Tarkista markkinoinnin tavoitteet

Uusiin kokeiluihin ei kannata investoida ilman selkeää suunnitelmaa. Vaatii aikaa, luovuutta ja ennen kaikkea dataa, jotta voit tunnistaa todellisen syyn, miksi inbound-markkinointi ei tuota enää haluttuja tuloksia.

Ensimmäisenä kannattaa varmistaa, että markkinoinnilla ja liiketoiminnalla on yhteinen näkemys siitä, milloin markkinointi on onnistunut. Onko uusien liidien määrä edelleen tärkein mittari? Vai olisiko markkinoinnin tärkeämpää tukea myyntiä valittujen, strategisten asiakkuuksien voittamisessa?

Tutustu oppaaseemme markkinoinnin tavoitteista ja mittaamisesta, jos haluat sitoa markkinointia entistä vahvemmin tukemaan liiketoiminnan tavoitteita.

Jos inbound on tuonut teille aikaisemmin hyviä tuloksia, ja se nähdään edelleen parhaimpana keinona liiketoiminnan tavoitteiden saavuttamiseen, kannattaa haasteisiin syventyä asiakkaasta lähtöisin. Selvitä esimerkiksi

  • Onko markkinoinnin kohderyhmä linjassa myynnin ydinkohderyhmän kanssa?
  • Tunnemmeko kohderyhmämme ostajapersoonat riittävän hyvin?
  • Voimmeko datan tai kohderyhmätutkimuksen pohjalta päätellä, että ostajapersoonamme eivät haekaan aktiivisesti tietoa?

Ei ole olemassa yhtä oikeaa markkinoinnin toteutustapaa. Älä siis jätä mahdollisuuksia hyödyntämättä ja lukittaudu yhden metodologian varaan. Teille parhaimmat hyödyt voivat tulla (ja usein tulevatkin) useampaa eri taktiikka yhdistämällä.

Inbound-markkinoinnilla tavoitetaan pääasiassa ne henkilöt, jotka jo tietävät tai tunnistavat ongelmansa. Yhdistämällä inboundiin myös outboundin elementtejä, kuten kohdennettua mainontaa, voidaan tavoittaa laajempi joukko potentiaalisia asiakkaita, jotka eivät vielä ole tietoisia tarpeestaan tai ongelmastaan. 

Jos kohderyhmä on tarkkaan rajattu ja se koostuu noin 5–100 organisaatiosta, kannattaa pilotoida account based -markkinointia ja selvittää, tuoko ABM liiketoiminnalle ne hyödyt, joita inboundilla ei saavuteta.

2. Älä kirjoita jälleen uutta ostajan opasta

Inboundin suosio on kasvanut kasvamistaan. Kaikki haluavat palasen sen tuomista liiketoimintaeduista. Yrityksissä ymmärretään nykyään hyvin sisältömarkkinoinnin olevan erinomainen tapa rakentaa asiakassuhdetta jo ostopolun alkuvaiheista lähtien. Inbound-markkinoinnin tavoitteena on usein

  • parantaa yrityksen asiantuntijakuvaa ja tunnettuutta
  • auttaa asiakasta määrittämään haasteen ja löytämään keinot sen ratkaisuun
  • tunnistaa nämä asiakkaat ja vaikuttaa heihin jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Inboundin suosio tarkoittaa kuitenkin sitä, että sisällön tarjonta on kasvanut merkittävästi. Enää ei kilpailla sillä, kuka on vastaamassa asiakkaan kysymyksiin ostopolulla, vaan sillä, kuka vastaa asiakkaan kysymyksiin parhaiten.

Hyvin geneeriset oppaat, kuten ostajan oppaat, tuottavat useimmilla toimialalla hyötyjä vain rajatulle joukolle toimijoita. Siksi kannattaakin pysähtyä oman sisältösuunnitelman ympärille ja käyttää aikaa erottautumistekijän tunnistamiseen. Sisällön erottautumistekijä on yhtä tärkeää löytää kuin tuotteen tai palvelun.

Sen sijaan, että kirjoittaisit markkinalle taas uuden Tuotannonohjausjärjestelmän ostajan oppaan, sinun kannattaa pohtia mikä tekisi juuri teidän materiaalistanne lukemisen arvoisen. Sisältöihin voidaan rakentaa syvyyttä esimerkiksi

  • toimialakohdennuksen
  • uuden näkökulman
  • tai ajankohtaisuuden kautta.

3. Kokeile uusia tapoja liidien generoinnissa

Erottuva sisältö houkuttelee potentiaaliset asiakkaat luoksesi. Jotta lukija muuttuisi liidiksi, on hänet kuitenkin tunnistettava. Klassinen tapa tunnistaa lukija on pyytää yhteystiedot ennen materiaalin antamista. Se ei kuitenkaan ole ainoa keino!

Sen lisäksi, että sisältönne erottuu edukseen, voitte erottautua erinomaisella lukijakokemuksella. Olettekin ehkä jo miettineet, miten latausmuurin poistaminen vaikuttaisi myyntiin ja markkinointiin. 

Mitä latausmuurin poistaminen käytännössä tarkoittaa?

  • Sisältöihin on helpompi tutustua matalalla kynnyksellä.
  • Saatte enemmän lukijoita, mutta teidän täytyy nähdä enemmän vaivaa heidän tunnistamiseen.
  • Teidän täytyy panostaa esimerkiksi uudelleenmarkkinointiin tai progressiivisiin lomakkeisiin, ja rikastaa liididataa portaittain.

Vinkki: Kokeile chatbottia liidien generoinnissa

Perinteisen materiaalin latauslomakkeen lisäksi kannattaa kokeilla esimerkiksi chatbotia liidien generoinnissa. Sen sijaan, että liidi tunnistetaan materiaalin latauksen yhteydessä, hänet tunnistettaisiin keskustelunomaisesti materiaalia lukiessaan.

Chatbotin avulla sinun on helppo tarjota lukijoillesi entistä parempi lukukokemus. Se voi esimerkiksi antaa tarkempia esimerkkejä tai avata materiaalissa käytettyä terminologiaa. Lisäksi chatbotin avulla on helppoa ohjata lukija aina seuraavan sisällön pariin, ja lopulta jopa yhteydenottoon.

Idea on sama kuin perinteisessä materiaalin latauksessa: lukija on valmis antamaan yhteystietonsa chatbotille, jos hän kokee saavansa siitä lisäarvoa.

4. Pyydä sparrausapua markkinoinnin kehittämiseen

Markkinoinnin pullonkauloja on vaikeaa tunnistaa, jos sparrauskumppani puuttuu. Silloin haasteisiin tulee väistämättä hyvin yksipuolinen näkemys.

Varaa siis 30 minuutin keskustelu asiantuntijoidemme kanssa. Haastamme ajatuksiasi ja tuomme omia näkemyksiämme markkinointinne kehittämiseen. Asiantuntijamme jakavat myös vinon pinon parhaimpia käytänteitä ja konkreettisia esimerkkejä markkinoinnin kehittämisen tukesi.

Ota yhteyttä ja varaa aika!