Blogi – Mavenfirst

Markkinoinnin tulosten raportointi – 3 askelta onnistumiseen

Kirjoittanut Niko Hiljanen | Jun 22, 2021 9:13:12 AM

Onnistuneiden markkinointikampanjoiden jälkeen vuorossa on tulosten raportointi. Miten laajasti mittaat ja raportoit markkinointia – pystythän osoittamaan olennaisimman eli markkinoinnin vaikutuksen liiketoiminnalle? Poimi tästä blogista parhaat vinkit ja kokoa mittaristo, jolla pystyt osoittamaan markkinoinnin liiketoimintahyödyt euroissa.

Mittaaminen ja raportointi kuuluvat markkinoinnin johtamisen tärkeimpiin tehtäviin. Niiden avulla pystymme kehittämään markkinointia tuloksellisemmaksi ja osoittamaan työmme arvon liiketoiminnalle.

Jotta pystyt arvioimaan markkinoinnin merkitystä liiketoiminnalle, on sinun välttämätöntä mitata ja raportoida markkinoinnin onnistumista kokonaisvaltaisesti. Näillä vinkeillä onnistut.

1. Tavoitteet luovat pohjan onnistumiselle 

Markkinointimittareiden valtava määrä saa meidät unohtumaan helposti kampanjatulosten pariin. Mittariviidakossa on kuitenkin hyvä pysähtyä hetkeksi ja palauttaa mieleen markkinoinnin tavoitteet. Mitkä ovatkaan ne markkinoinnin liiketoiminnalliset tavoitteet, johon kaikki markkinointi tähtää?

Ilman selkeitä tavoitteita ja onnistumisen mittaamista et voi tietää, ovatko valitsemasi toimenpiteet oikeita tavoitteiden saavuttamiseksi. Oikeaan suuntaan kuljet takuuvarmasti, kun asetat ensin tavoitteet markkinoinnin liiketoiminnalliselle vaikutukselle, ja johdat niistä markkinoinnin tavoitteet.

 

Tässä vinkkini tavoitteiden laatimiseen:

 

  • Tavoitteiden asettamiseen on saatavilla monia eri malleja. Hyvä ja suosittu työkalu on SMART-kaava. Sen avulla laadit tarkat, mitattavat, realistiset, relevantit ja aikataulutetut tavoitteet.

  • Huomioi tavoitteissa myyntiprosessin monivaiheisuus. Keskustele myynnin kanssa, mihin myyntiprosessin vaiheeseen markkinoinnin tukea kaivataan eniten ja aseta markkinoinnin tavoitteet sen mukaan. Tämä auttaa markkinoinnin rajallisten resurssien kohdentamisessa.

  • Yrityksen sisäisillä sidosryhmillä on usein monia tarpeita ja toiveita markkinoinnille. Mistä markkinointiosasto tietää, mitä niistä kannattaa lähteä edistämään? Gap-analyysi on kätevä työkalu selvittämään, millaista tukea markkinoinnilta odotetaan. Tutustu gap-analyysiin tarkemmin oppaassamme Näin osoitat markkinoinnin vaikutuksen liiketoimintaan.

2. Kokoa tavoitteisiin sopiva mittaristo

Tavoitteet vaihtelevat organisaatioittain, jolloin ei myöskään ole olemassa yhtä kaikille sopivaa mittaristoa. Hyvä uutinen on se, että kun tavoitteet ovat selkeitä, on mittareidenkin valinta yleensä helppoa.

Markkinoinnin mittareilla seurataan markkinoinnin liiketoimintavaikutusta sekä markkinoinnin ja eri toimenpiteiden tehokkuutta. Tärkeintä on koota monitasoinen mittaristo, jolla pystyt tarkastelemaan tuloksia laajasti. Varmista, että mittaristoosi sisältyy myös liiketoimintalähtöisiä mittareita. Apuna voit käyttää OOR-mallia, jossa mittaristo kootaan kolmen tasoisista mittareista:

  • Markkinoinnin liiketoimintavaikutuksen mittarit (Results), kuten markkinoinnin kautta myyntiputkeen tulleiden asiakkaiden arvo ja uudet asiakkaat, joiden voittamista markkinointi on ollut tukemassa. Näillä mittareilla osoitat markkinoinnin vaikutuksen johtoryhmälle.
  • Markkinoinnin mittarit (Outcome), kuten myyntiliidien määrä, myyntiliideistä sovitut myyntikeskustelut ja liidinhankintahinta. Näillä mittareilla voit arvioida, miten markkinointitiiminne on päässyt tavoitteisiinsa.
  • Taktiset mittarit (Outputs), kuten webinaarikampanjan ilmoittautumiset kohderyhmästä, sähköpostimarkkinoinnin tavoittavuus, kotisivujen kävijämäärä tai CTR-mainonnassa. Näillä mittareilla saat tietoa, miten onnistuneita toimenpiteesi ja kampanjasi ovat olleet.


Kun arvioit tuloksia rohkeasti usean mittarin kombinaationa, tulee sitä pian rutiinia, jonka huomaat auttavan merkittävästi markkinoinnin suunnittelussa ja kehittämisessä.

Pohditko, millainen raportointisykli ja määrä mittareita olisi sopiva organisaatiollesi? Tähän saat tietoa Markkinoinnin liiketoimintavaikutus -oppaastamme.

3. Kehitä markkinointia tuloksellisemmaksi

Tulosten tarkastelussa on aika vapauttaa sisäinen etsiväsi. Tutki löydöksiä ja yhdistele lankoja. Datan pohjalta näet, milloin olet menossa hyvää vauhtia tavoitteita kohti ja milloin vaaditaan korjausliikkeitä.

Analysointi auttaa sinua kehittämään markkinointia yhä tuloksekkaammaksi. Siksi heitän haasteen – älä tyydy vain raportoimaan, vaan arvioi:

  • miksi kampanjat tai toimenpiteesi toivat/eivät tuoneet haluttuja tuloksia?
  • mitä muita syitä, merkityksiä ja päätelmiä löydät lukujen takaa?
  • miten markkinoinnin tulokset ovat näkyneet myynnissä?
  • miten voit hyödyntää tuloksia tulevissa kampanjoissa – tulisiko haasteita lähestyä uudelta kulmalta?

Porautuminen syvemmälle kannattaa – datasta saat arvokasta faktapohjaista näkemystä niin markkinointisuunnitelman laatimiseen kuin markkinointibudjetin ja -resurssien perusteluun johdolle.

Haluatko tietää lisää?

Markkinoinnin mittaaminen on intohimoni ja jaan mielelläni näkemyksiäni aiheesta. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää siitä, miten mittaamista voisi kehittää juuri teidän tilanteessanne.

Lataa myös oppaamme Näin osoitat markkinoinnin vaikutuksen liiketoimintaan ja saat bisneskriittisistä tietoa, miten markkinointi saadaan tukemaan liiketoiminnan kasvua.